Blog
Home Straatpraat Blog Straatpraat #6: Steeds meer ruimte voor kleur
Trends in de buitenruimte? Meer aandacht voor natuurlijke materialen zoals FSC-gecertificeerd hardhout. Groendaken op fietsenoverkappingen. Oog voor mooie en functionele vormgeving. Kritische eisen als het gaat om de circulariteit van producten (denk bijvoorbeeld aan her te gebruiken staal). En… het toenemende gebruik van kleur in het publieke domein. Die marktvraag is zelfs zo evident, dat Falco een aantal jaren geleden besloot om in de fabriek in Vriezenveen een eigen poedercoatingstraat te installeren. Voorheen verzorgden externe partijen het poedercoaten, maar kwaliteit en levertijden waren steeds vaker een probleem. Dus nu geeft Falco zelf kleur aan producten als bijvoorbeeld overkappingen, fietsparkeersystemen, straatmeubilair en afvalbakken. Wel zo prettig voor u; produceren in een gesloten keten met minder kans op beschadigingen of andere problemen.
Wat is poedercoaten eigenlijk?
Poedercoaten is een specialistisch proces. Er zit een hoop techniek achter verborgen. Het voert te ver om dat helemaal voor u uit te spitten, maar het komt eigenlijk hierop neer. Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool kleurpoeder op een vet- en vuilvrij metalen product wordt aangebracht. Daarna gaat dit product de oven in. De poederdeeltjes worden door de warmte eerst vloeibaar, daarna stroperig en tenslotte hardt de poederlaag uit tot een mooie, duurzame coating. Een coating die het basisproduct, meestal staal, mede beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals corrosie of krassen. Maar behalve bescherming heeft het basisproduct nu ook een kleur gekregen; een kleur naar uw keuze uit maar liefst 190 kleuren uit het rijke RAL-kleursysteem. De tegenhanger van poedercoaten is natlak oftewel verf, zoals u dat ook kent van uw huis schilderen.
Welke kleuren?
Onder Service>RAL-kleuren op deze website vindt u een fraaie kleurenwaaier. Kies eerst een kleurgroep; bijvoorbeeld “Geeltinten” en kies dan de gele kleur die u bevalt. Klik erop en u krijgt de betreffende kleur beeldvullend op uw scherm, compleet met kleurnummer en kleurnaam. Handig!
0 reacties
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als:
- Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
- Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
- Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
- Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
- Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC® en CO2 prestatieladder (KAM).
Meer weten?
Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte.
(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl