Blog
Home Straatpraat Blog Straatpraat #4 Straatmeubilair en Corona; om over na te denken…
Het nieuwe normaal of het tijdelijke abnormaal? Wij weten het niet en u waarschijnlijk ook niet. De inrichting van de publieke ruimte, zeker als het om straatmeubilair gaat, vraagt in deze tijden van Corona in ieder geval wel om extra aandacht. Want 1,5 meter afstand houden, weten we inmiddels allemaal; dat valt niet altijd mee. En straatmeubilair in de publieke ruimte is al helemaal niet op de 1,5 meter-regel ingesteld. Wat nu?
De ongemakkelijke boombank
Wachten op trein of bus, even lekker in het park op een bankje zitten, uitrusten bij het winkel-centrum. Allemaal de normaalste zaak van de wereld. Totdat Corona ons verplichtte om op gepaste afstand - 1.50 meter - van elkaar te blijven. Zo’n mooie bank om een boom bijvoorbeeld, levert nu plotseling allerlei ongemak op. Kan ik er nog bij zitten of toch maar niet? Zit die meneer wel op anderhalve meter van die mevrouw of horen ze bij elkaar? Een jongedame op de boombank is aan het niezen en is die student die daar zit nou aan het snotteren of verbeeld ik mij dat? Het is met goede redenen dat we veel lege banken in de buitenlucht zien.
Wat kunnen we doen?
We reiken u voor nu en voor de nabije toekomst wat ideeën aan:
- Werk op zitplaatsen in de publieke ruimte met stickers of andere markeringen om 1,5 meter duidelijk te maken. Misschien niet de mooiste, maar wel een effectieve methode.
- Denk bij toekomstige projecten in straatmeubilair aan meer individuele zitmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld stoelen en hockers voor buiten die u met voldoende tussenruimte plaatst.
- Overweeg bij een volgend project meer flexibiliteit Kies bijvoorbeeld voor een collectie als FalcoSinus met bankelementen die u makkelijk aan de omstandigheden in de omgeving aanpast. Ook is het met FalcoSinus mogelijk later zitelementen toe te voegen of (tijdelijk) te verwijderen. Dat kan door plaatsing op prefab betonpoeren met de voetplaten van de zitelementen gelijk aan het maaiveld. Aldus kunt u de zitelementen eenvoudig demonteren. Ook gemakkelijk bij evenementen trouwens.
- Geef uw eigen ideeën of die van de beleidsmakers vorm door te overleggen met onze productspecialisten; dankzij onze eigen ontwerp-, productie- en montagefaciliteiten is ook maatwerk mogelijk en denken we graag met u mee! Uw suggesties zijn meer dan welkom!
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als:
- Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
- Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
- Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
- Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
- Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC® en CO2 prestatieladder (KAM).
Meer weten?
Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte.
(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl