Duurzame overkapping met sloophout als wandbekleding
Het monumentale schoolgebouw "De Cajuit" in Helmond heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan. Dankzij het werk van aannemer Ballast Nedam Zuid is het voormalige schoolgebouw nu omgetoverd tot een modern appartementengebouw, waarbij de karakteristieke buitenzijde grotendeels behouden is gebleven. Bij het realiseren van de fietsoverkapping voor de bewoners stond duurzaamheid hoog op de agenda, passend bij de algehele duurzame aanpak van het project. In nauwe samenwerking met gebruiktebouwmaterialen.com en Ballast Nedam is gekozen voor de populaire FalcoLok overkapping, met sloophout als duurzame wandbekleding.
FalcoLok fietsoverkapping met thermisch gemodificeerd sloophout
De gekozen fietsoverkapping is een FalcoLok 500 van 5 x 10 meter. De overkapping is voorzien van twee deuren, strategisch in het midden geplaatst aan beide uiteinden. Middels een elektrische dagschootregelaar kan de overkapping veilig worden afgesloten. Bovendien is één van de deuren extra breed, waardoor niet alleen fietsen, maar ook bijvoorbeeld scootmobielen kunnen worden geparkeerd.
Met de FalcoSound fietsenrekken biedt de overkapping ruimte aan maar liefst 30 fietsen.
Wat de wandbekleding betreft, is er gekozen voor sloophout dat voorheen dienst deed als dakbeschot. Dit sloophout is zorgvuldig geselecteerd en aangeschaft bij gebruiktematerialen.com. Door thermische modificatie is het hout duurzaam behandeld, waardoor het langer meegaat en een robuuste uitstraling krijgt. Het hout behoeft geen verdere nabehandeling en krijgt na verloop van tijd een natuurlijke grijze kleur.
M.K.I. berekeningen
Bij Falco hechten we veel waarde aan duurzaamheid en duurzame producten, en daarom hebben we geïnvesteerd in software om de milieukosten van onze producten te berekenen. De milieukostenindicator (MKI) is een waardevol instrument dat de milieu-impact van een product in euro's uitdrukt. Hiermee kunnen we de milieu-effecten van verschillende producten en projecten vergelijken en communiceren.
Uiteraard hebben we MKI-berekeningen uitgevoerd voor zowel een standaard FalcoLok met FSC®-gecertificeerd hardhouten planken als voor deze FalcoLok met sloophout. Uit de resultaten blijkt dat zowel de standaard overkapping met FSC®-gecertificeerd hout als de overkapping met sloophout een lage footprint hebben.
Falco & circulariteit
Wat wij als Falco kunnen doen, doen we. Wij geven ons straatmeubilair ook steeds vaker een tweede leven. Bijvoorbeeld in Leiden waar op diverse locaties circulaire fietsenrekken staan. Of bij een klant waar behoefte was aan een nieuwe ruime overkapping. De ‘oude’ kleinere overkapping hebben we teruggenomen naar onze productiefaciliteit in Vriezenveen waar we de onderdelen van de overkapping gecontroleerd en waar nodig gerepareerd hebben. Vervolgens is de gerefurbished overkapping door onze VCA gecertificeerde monteurs geplaatst bij een klant in Almelo. De overkapping ziet er goed uit, is kwalitatief perfect in orde en kan nog weer heel wat jaartjes mee! Bekijk hier het filmpje van dit project.
We hanteren voor onszelf de 10 R’en. Waarbij we o.a. al bezig zijn met Rethink en Redesign. Maar we worden ook graag uitgedaagd door u voor alle andere R’en. Circulariteit is een nieuwe manier van denken. Maar vooral van samen doen! Neem contact op met Circulair Manager John Wermink, hij staat open voor al uw vragen op het gebied van circulariteit. Naast de functie Circulair Manager is er binnen Falco nog iemand die zich bezig houdt met circulariteit; Nienke Haselbekke is circulair ontwerpster. Falco is erg trots op dit circulaire duo, waarbij Nienke inzoomt op product(ie)niveau en John naar het geheel kijkt om Falco’s energieverbruik te reduceren. Met behulp van de MKI calculator worden materialen, maar ook productiemethodes onder de loep genomen en keuzes gemaakt voor een zo hoog mogelijk haalbaar resultaat in circulariteit. John en Nienke vertellen op diverse events hoe er binnen Falco om wordt gegaan met circulariteit. Tevens is Falco partner van het Circulaire Openbare Ruimte congres dat op 15 juni plaatsvindt. Tijdens dit congres zullen John, Nienke en Barthel van Dinther van gebruiktebouwmaterialen.com meer vertellen over het belang van samenwerken en de werking van CIRCO Track in de praktijk. U kunt zich hier nog aanmelden voor het congres.
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Al in 2030 moet Nederland 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) gebruiken. Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Ook voor Falco. Hoewel, al vanaf de oprichting van Falco wordt er binnen het bedrijf modulair gedacht, gewerkt en geproduceeerd. We waren er vroeg bij, zogezegd. Niettemin vergt ook bij Falco circulair denken het nodige omdenken en veranderen. Reden waarom Falco sinds 2020 een Circulair Manager heeft, John Wermink. John houdt zich onder andere bezig met onderwerpen als:
- Hoe zijn Falco-producten voor de buitenruimte zo circulair als mogelijk te maken?
- Hoe kan Falco haar producten zo ontwerpen dat ze snel een eenvoudig te monteren èn te demonteren zijn?
- Hoe kunnen Falco-producten doelmatig gerepareerd, refurbished of gerecycled worden?
- Hoe is de (rest)waarde van materialen en gedane arbeid zo goed mogelijk te behouden?
- Het onderhouden, bewaken en intern begeleiden van onze diverse certificaten, zoals ISO 9001, ISO 14001, VCA, FSC® en CO2 prestatieladder (KAM).
Meer weten?
Falco denkt graag met u mee over de inzet van circulaire producten voor een mooiere en meer verantwoorde inrichting van uw buitenruimte.
(0546) 55 44 44 j.wermink@falco.nl